Stamceller - livets byggesten

Hvad er stamceller

Stamceller er livets byggesten. Et helt menneske udvikles fra den første stamcelle, - den befrugtede ægcelle. Gennem reproduktion og differentiering producerer stamceller mere end 200 forskellige typer celler.

Stamceller har tre specielle egenskaber

  1. Stamceller har evnen til at specialisere sig. De er i stand til at udvikle specialiserede datterceller efter deling. På denne måde bidrager de til den konstante vedligeholdelse af nye blodceller, muskelceller, nerveceller eller knogleceller. Dette gør stamceller til ægte allroundere.
  2. Stamceller er i stand til at forny sig selv gennem replikering. De har evnen til at dele sig og dermed fremstille en kopi af sig selv med de samme egenskaber. Skadede eller syge celler udskiftes på denne måde. Stamceller påtager sig derfor vigtige regenererings- og reparationsmekanismer i kroppen.
  3. Stamceller er universelle celler. De har endnu ikke udviklet sig til celletyper med specifikke funktioner.

Stamceller kaldes ofte for livets byggesten, fordi den allerførste stamcelle - det befrugtede æg- udvikler et helt mennesket.

Hvad er stamceller

Hver af de ca. 100.000.000.000.000 (100 billioner) celler, som en voksen krop består af, stammer oprindeligt fra én stamcelle.

Stamcellers opgave er vedligeholdelse, regenerering og reparation af kroppens celler. Disse evner hos stamcellerne - startende fra den befrugtede ægcelle - falder kontinuerligt under embryonaludviklingen og senere gennem hele livet. Dette forklarer, hvorfor unge stamceller er af særlig interesse for medicinske anvendelser

Stamceller - allroundere for regenerering, specialisering og reparation

Der er utallige hårdtarbejdende, potente og vitale stamceller i en nyfødt babys krop. Gennem ni måneder har de arbejdet for at skabe et nyt liv ud fra en lille celle. Senere hjælper de til med at holde kroppens reparationsmekanisme i gang i livet.

Mere om emnet

Stamcelletyper og opgaver

Er en stamcelle bare en stamcelle? Nej, eksperter kender forskellige typer stamceller. Du kan se hvilke i denne oversigt.

Stamceller fra navlesnoren

Stamcellerne i vores kroppes ældes. Situationen er anderledes med stamcellerne fra navlesnoren. De ældes ikke, når de opbevares i vores tanke og så er de tilgængelige gennem hele livet.

Anvendelsen af stamceller

Stamceller, der er opbevaret hos Vita 34, anvendes med succes i forskellige behandlinger. Der ud over er talrige kliniske undersøgelser i gang i hele verden for at undersøge, hvordan stamceller er egnede til regenerativ medicin.

Vidste du …?

Interessante facts om stamceller.

Stamcellens eksistens blev opdaget tidligt

Den russiske histopatolog Alexander Maximow postulerede allerede i 1909 eksistensen af ​​stamceller. Han undersøgte den menneskelige embryonaludvikling og han var især interesseret i de processer, der er involveret i bloddannelse. Hans grundlæggende antagelser er stadig gyldige i dag. Men det var først i 1961, at canadiske forskere var i stand til at bevise eksistensen af ​​blodstamceller.

Neurale stamceller blev opdaget sent

I lang tid var dogmen gyldig inden for medicin: nervecellerne i hjernen kunne ikke forny sig! Dermed kunne der heller ikke være stamceller til nerveceller. Det var først i 1998, at det blev klart, at dette var en fejltagelse. På det tidspunkt opdagede den svenske videnskabsmand Peter Eriksson, at der konstant dannes nye nerveceller fra neurale stamceller i den voksne hjerne.

Forskellige kilder til stamceller

Der er flere kilder til stamceller. Stamceller kan f.eks. udvindes fra blod og knoglemarv. At høste stamceller fra navlesnoren er den metode, som er mest enkel og fuldstændig risikofri.

Store mængder ubelastede stamceller findes nemlig i både navlesnorsblodet og navlesnorsvævet. En anden kilde til stamceller, der i øjeblikket undersøges intensivt, er fedtvæv.

Se priser på vores forskellige pakker

Du kan vælge enten at få opsamlet og opbevaret navlesnorsblodet alene med pakken "SavePlus" eller både navlesnorsblod og navlesnorsvæv med pakken "SavePlusCordTissue".

Vi tilbyder de to forskellige pakker med opbevaringsperioder på henholdsvis 20, 25 eller 50 år. OPbevaringsperioden kan altid forlænges, når den udløber.

Finansiering er naturligvis også en mulig via vores samarbejdspartner Basisbank. Ønsker du at vide mere om finansiering skal du kontakte os i god tid inden fødslen, så du kan blive forhåndsgodkendt.

Sammenlign priser og vilkår

OPBEVAR NAVLESNORSBLOD - OG VÆV