MØD PROFESSOR GLUCKMAN

Mød Professor Gluckman.

 

 

Dette er franske doktor Eliane Gluckman, som skrev historie indenfor brugen af stamceller fra navlesnorsblod, da hun udførte verdens første transplantation med navlesnorsblod i 1988 på Hôpital Saint-Louis i Paris.

 

Siden dengang er stamceller fra navlesnorsblod blevet brugt i over 40.000 behandlinger og bruges i dag rutinemæssigt til behandling af over 80 forskellige sygdomme i vores blod- og immunsystem (fx indenfor behandling af leukæmi, neuroblastom og Seglcelleanæmi).

 

Professor Eliana Gluckman fortæller, at man i noget tid før transplantationen blev udført, vidste, at navlesnorsblod var en kilde til hæmatopoietiske stamceller – altså modercellerne til alle andre komponenter, som vores blod består af.

 

Knoglemarv var blevet brugt i nogen tid som kilde til stamceller, men her kunne det ofte være vanskeligt at finde et tilstrækkeligt match mellem patient og donor.

Dr. Gluckman og hendes kolleger ledte derfor rundt omkring i verden efter en ny kilde til stamceller, som havde flere, bedre og bredere potentialer og de var begyndt at se på sammensætningen af ​​navlesnorsblod.

 

På den anden side af Atlanterhavet i USA havde Dr Gluckmans kollega Hal Broxmeyer og hans team en lille dreng med Fanconis anæmi.

 

Matthew Farrow var blevet født med den sjældne og dødelige blodsygdom og han blev mere og mere syg, i den tid hvor hans mor ventede et nyt lille barn, – lillesøster Alison.

 

Efter at have hørt om det banebrydende arbejde i navlesnorsblod og stamcellernes egenskaber, tog Matthews forældre den modige beslutning at takke ja til at få opbevaret Alisons navlesnorsblod og efterfølgende bruge stamcellerne fra det til at behandle Matthew – en behandling, der aldrig havde været udført før.

 

Transplantationen blev en succes!

 

Matt er i dag 32 år gammel. Han er selv blevet far og har det godt takket være det vidunderlige arbejde fra de medicinske pionerer, der transplanterede ham med sin søsters navlesnorsblod.

 

Matthews transplantation og Dr. Gluckmans arbejde banede vejen for stamcelletransplantation med navlesnorsblod.

 

I dag undersøger tusinder af lovende kliniske forsøg muligheden for stamcellebehandlinger for en lang række lidelser såsom hjerte-kar-sygdomme, diabetes og neuronale lidelser.

 

Vi glæder os til at se og opleve, hvordan historien skrives for fremtiden…