Nyhed fra

Tvillinger behandles med navlesnorsstamceller

I maj måned 2015 vil de syvårige tvillinger med den sjældne sygdom, Krabbes Syndrom, som de første i England blive behandlet med navlesnorsstamceller fra internationale navlesnorsstamcellebanker. Det bliver første gang, at man i England anvender navlesnorsstamceller til behandling af uhelbredelig sygdom.

Krabbes sygdom er en arvelig fremadskridende stofskiftesygdom, som rammer hjernen. Sygdommen medfører udviklingshæmning og andre alvorlige neurologiske symptomer, som fx tab af syn, hørelse og motorik.

Sygdommen udvikler sig hurtigt, og uden behandling ville tvillingerne Luis og Kian King ifølge lægerne kun kunne forvente at bevare en god livskvalitet i 3-5 år. En stamcelletransplantation vil imidlertid enten helt kunne forhindre sygdommen i at udvikle sig eller bremse udviklingshastigheden, forudsat at behandlingen finder sted, før sygdommen har medført for store skader.

Da drengene fik stillet diagnosen i oktober 2014, gik lægerne derfor straks i gang med at søge efter matchende stamceller blandt de 25 millioner stamcelleportioner, som opbevares i de internationale knoglemarvsstamcellebanker. Det lykkedes imidlertid først at finde et passende match, da lægerne efterfølgende konsulterede de internationale navlesnorsstamcellebanker.

Behandlingen af tvillingerne finder sted på Birmingham Children’s Hospital i maj måned.

Kilde: BBC, 12. april 2015