Nyhed fra

Ti medicinalvirksomheder går sammen om stamcellebank

Et nyt initiativ underbygger, at stamceller spås en stor fremtid blandt forskere fra såvel universiteter og medicinalvirksomheder over hele verden. Novo Nordisk og 9 andre medicinalvirksomheder er således gået sammen med 23 universiteter om etablering af stamcellebanken, StemBANCC. Formålet er at bruge humane pluripotente stamceller i udviklingen af nye lægemidler. Pluripotente stamceller er stamceller, der er i stand til at udvikle sig til en hvilken som helst celletype i kroppen.

Forskerne vil skabe og karakterisere 1.500 menneskeskabte pluripotente stamcellelinjer, som skal bruges til studiet af en række sygdomme, herunder diabetes, autisme, perifere nervelidelser, smerte, migræne, skizofreni, bipolar lidelse og demens. De fremstillede cellelinjer vil herefter bidrage til udviklingen af nye lægemidler, fordi man ved hjælp af stamcellelinjerne får en enestående mulighed for at gengive sygdomsmekanismer in vitro og dermed kan teste forskningsresultater på et tidligt stadium. Desuden vil stamcellelinjerne – netop fordi de er udviklet fra stamcelleprøver fra nøje definerede og screenede patientgrupper – bidrage med ny indsigt i sygdomsmekanismer.

Det er dette års Nobelprismodtagere, Shinya Yamanaka fra Japan og John B. Gurdon fra Storbritannien, der opdagede, at modne stamceller kan omprogrammeres til stamceller, der er i stand til at udvikle sig til alle former for kropsvæv (pluripotente stamceller). StemBANCC er en konsekvens af dette videnskabelige gennembrud er, der har gjort det muligt for stamcelleforskere at fokusere på voksne stamceller og stamceller fra navlesnorsblod frem for forskning i embryonale stamceller, som er etisk problematiske.

De øvrige medicinalvirksomheder bag StemBANCC tæller Pfizer, Sanofi, Roche, Abbott Laboratories, Boehringer Ingelheim, Eli Lilly, Johnson & Johnson, Merck KGaA og Orion Oyj. Partnerne har i alt kastet 55,6 mio. euro (415 mio. kr.) i projektet.

Læs mere på fx:

http://www.imi.europa.eu (PDF)

http://www.roche.com