Nyhed fra

Navlesnorsstamceller kan hjælpe for tidligt fødte med lungesygdom

Langt de fleste præmature børn, der fødes før uge 33, har underudviklede lunger og brug for hjælp til at klare den kraftanstrengelse, det er at trække vejret. For at lette barnets vejrtrækning kan man lægge barnet i respirator eller man kan give dem C-pap.

I nogle tilfælde bliver lungerne imidlertid stivere af behandlingen, og lungernes udvikling bremses. Dette kaldes BPD (Bronko Pulmonal Dysplasi) – og er betegnelsen på en sygdom, som indtil videre har været anset for uhelbredelig.

Dr. Bernard Thébaud, forsker ved det canadiske Children’s Hospital of Eastern Ontario og professor på University of Ottawa’s medicinske fakultet har imidlertid gjort en opdagelse, som i fremtiden vil kunne hjælpe de små patienter.

Bernard Thébaud har forsket i navlesnorsstamcellers indflydelse på udviklingen af lungefunktionen på nyfødte rotteunger, født på et tidspunkt svarende til barnets 24. uge, og de foreløbige resultater er opsigtsvækkende:

1. Mesenkymale navlesnorsstamceller injiceret direkte i lungerne, samtidig med at dyrene blev sat i iltbehandling, beskytter lungestrukturen og forebygger dermed BPD.

2. Mesenkymale navlesnorsstamceller injiceret to uger efter igangsat iltbehandling har en reparerende effekt på lungestrukturen.

3. Efter seks måneder – svarende til 40 menneskeår – havde de behandlede dyr fastholdt deres lungestruktur og havde bedre kondition end dyrene i kontrolgruppen.

4. Behandlingen med mesenkymale navlesnorsstamceller havde ingen bivirkninger på hverken kort eller lang sigt.

Inden for de næste to år planlægger Bernard Thébaud at iværksætte et tilsvarende pilotstudie med 20 neonatale børn.

(Den 4. december 2012)

Læs mere på her.

Kilde: Bernard Thébaud et al., ”Short, Long-term and Paracrine Effect of Human Umbilical Cord-derived Stem Cells in Lung Injury Prevention and Repair in Experimental BPD”, Thorax, December 4, 2012.