Nyhed fra

Fremtidens tandpleje: Stamceller kan lade de "tredje" tænder vokse ud

De fleste børn kender fortællingen om Karius og Baktus og de ved, at for at de to småfyre ikke får en chance, skal man helst børste sine tænder efter hvert måltid. Trods det kan man ikke altid forhindre karies og paradentose i løbet af livet og man kan derfor endda blive nødt til at få trækket tænder ud.

Forskere arbejder allerede på, at dette med tiden vil høre fortiden til og at patienter ikke længere får brug for plomber, implantater, kroner eller proteser, fordi de “tredje tænder” bare vokser naturligt ud. I anledning af dagen for tandsundhed den 25. september ønsker Vita 34 at give et overblik over den aktuelle forskning inden for genopbygning af tænder og kæber ved hjælp af stamceller.

 

Hajer og alligatorer – naturen er vores forbilleder, når det gælder de tredje tænder.

Alligatorer får et helt nyt tandsæt hvert år og erstatter deres tænder cirka 50 gange gennem livet. Med de cirka 80 tænder, som krybdyret har i munden, bliver det til mere end 2.000 til 3.000 nye tænder gennem årene. Denne udskiftning er fantastisk.

Hos mennesker er der kun ét tandskifte: Når man bliver mellem seks og tolv år, falder mælketænderne ud og de blivende tænder kommer op i stedet. Hvis disse på et tidspunkt angribes af svær caries eller parodontose, er der ingen måder kroppen kan erstatte dem på. Til gengæld besidder Homo Sapiens hvilende stamceller, der har potentiale til at skabe nye tænder.

 

Helt nye tænder ved hjælp af stamceller

På Tokyos universitet har man allerede taget det næste skridt i  grundforskningen og dyrker fuldt funktionelle tænder. Det japanske forskerteam har fået stamceller til at udvikle såkaldte tand-kim, som kan plantes i kæberne på mus. Det tog i gennemsnit 37 dage, før der kom en ny tand op gennem tandkødet. Efter 49 dage fik den nye tand kontakt med de underste tænder, og var således fuldvoksen. Dette lykkedes i halvdelen af alle forsøgene. Selv om den nye tand var visuelt forskellig fra de andre tænder, var den fuldt funktionel og holdbar, fordi den besad alle de anatomiske detaljer. Ulempen her var imidlertid, at forskerne i forsøget var nødt til at arbejde med de etisk kontroversielle embryonale stamceller .

 

Det langsigtede mål er fast indgroede tandimplantater

Forskerne på Columbia University i New York (USA) satser til gengæld på voksne stamceller til fornyelse af tandmateriale. Når en patient har mistet en tand, bruger forskerne et aftryk af den gamle tand eller optagelser fra en CT-scanner, til at fremstille en model af biologisk nedbrydelige polymerer. Den bliver implanteret i patientens kæbe og stimuleret med vækstfaktorer, der tiltrækker voksne stamceller fra området omkring den knækkede tand. De vokser fast til polymerstrukturen, hvilket resulterer i en fast indgroet ny tand.

 

Stamceller fra kæbeknoglens hud kan danne en erstatning

Også i Tyskland arbejder man med tandbehandling ved brug af stamceller. I et fælles forskningsprojekt mellem klinik og polyklinik for mund-, kæbe og ansigtskirurgi (MKGC) og afdelingen for medicinsk materialevidenskab og teknologi (MST) ved Universitetshospital i Tübingen arbejder forskere på implantater som erstatning for knogleerstatning i kæbeområdet. Også her anvender man stamceller. Stamceller fra kæbens hud er særligt velegnede, fordi de bevarer deres knogleopbyggende potentiale. På dette grundlag vil forskerne nu producere knogleerstatningsmaterialer med biologisk aktive molekyler og dermed sørge for, at de hæfter bedre på stamcellerne og derefter udvikler sig til en tand.

 

Kombinationen af stamceller og 3D-printere

Ligeledes på University of Michigan (USA) satser man på genopbygning af kæben ved hjælp af stamceller. Lægerne har behandlet en patient, der både havde mistet en række tænder samt 75 procent af kæbeknoglen ved af en ulykke, med stamceller og vækstfremmer som tricalciumphosphat. Efter bare fire måneder i patientens krop havde man genopfyldt kæbeområdet til omkring 80 procent med biologisk intakt knoglemateriale. Dermed kunne lægen nemt indsætte implantater og øge patientens livskvalitet helt enormt.

Tricalciumphosphat bruges til modellering med 3D-printere. I fremtiden man man fremstille skræddersyede strukturer, for eksempel, en ideel matrix, til behandling med stamceller.

 

Det bedste alternativ er dog stadigvæk at børste sine tænder

Mange af de fremhævede forskningsarbejder er dog stadig kun drømme om fremtiden, fordi de resultater indtil videre kun kan opnås under særlige betingelser i laboratoriet. Det betaler sig altid at børste tænder foran spejlet morgen og aften – men er uheldet ude, håber vi, at stamcelleterapien vil vinde indpas som standardbehandling i fremtiden.