Nyhed fra

Et lille mirakel

2-årig med spastisk lammelse behandlet med egne navlesnorsstamceller

 

Da Chloe Levine var 9 måneder gammel, bemærkede hendes forældre, at der var noget galt med hendes udvikling. Chloe virkede stiv i højre side og slæbte sit ene ben efter sig, når hun bevægede sig hen over gulvet. Hun kunne heller ikke holde normalt på en sutteflaske. Der skulle ikke gå mere end 3 måneder, før Chloe som 1-årig fik stillet diagnosen cerebral parese (spastisk lammelse) – en sygdom, hvor musklerne er i en konstant forhøjet spændingstilstand og ikke kan bevæges normalt. Og en sygdom, der regnes for uhelbredelig.

 

”Et lykkeligt valg”

I forbindelse med fødslen havde Chloes forældre valgt at opsamle og opbevare deres barns navlesnorsstamceller – noget som forældrene i dag selv betegner som et mirakel. Et skæbnesvangert, lykkeligt valg – for det betød, at de på Chloes vegne kunne tage imod et tilbud fra Duke University Hospital om eksperimentel stamcellebehandling med egne navlesnorsstamceller.

Behandlingen var så vellykket, at Chloe allerede 2 dage efter behandlingen viste tydelige fremskridt, og for hver dag, der går, bliver hun dygtigere og dygtigere til at tale, gå og bruge sine hænder.

Chloes navlesnorsstamceller var opbevaret i den private stamcellebank, Cord Blood Registry, der på nuværende tidspunkt har udleveret navlesnorsstamceller fra i alt 40 børn til behandling for cerebral parese.

 

Risiko ved lav fødselsvægt

Diagnosen cerebral parese omfatter tre forskellige bevægeforstyrrelser, hvoraf 85 procent er spastisk lammelse. De to andre sjældnere former består dels af dyskinetisk cerebral parese og dels af ataktisk cerebral parese.

Spastisk lammelse skyldes en permanent skade på en umoden hjerne. Omkring 10 procent af børn med fødselsvægt under 1200 gram får diagnosen.

Der er cirka 10.000 personer med spastisk lammelse i Danmark.

Se mere :