Nyhed fra

Danskerne vil gerne have opsamlet deres børns stamceller

Tre fjerdedele af alle danskere er interesserede i at få opsamlet deres børns navlesnorsstamceller med mulighed for at bruge dem til sygdomsbehandling senere i livet. 66 pct. af alle danske forældre ville ønske, at de havde fået opsamlet stamceller fra deres børn i forbindelse med fødslen. Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for stamcellebanken StemCare.

I de senere år er interessen for stamceller fra navlesnoren vokset markant. Stamceller er umodne celler, der kan lave kopier af sig selv og har potentiale til at udvikle sig til en hvilken som helst af kroppens celler – og mange års forskning har vist, at de er effektive til behandling af en lang række livstruende og livsstilsrelaterede sygdomme. Det har danskerne tilsyneladende også fået øjnene op for.En ny undersøgelse foretaget af Epinion for StemCare – der er Danmarks eneste stamcellebank – viser således, at 75 pct. af danskerne er interesserede i at få opsamlet deres børns navlesnorsstam-celler med mulighed for at bruge dem til sygdomsbehandling senere i livet. Og hele 76 pct. af disse vil gerne betale for at få stamcellerne opsamlet og nedfrosset i en stamcellebank.

”Danskerne er ved at få øjnene op for det store potentiale, der er i navlesnorsstamceller. Det er et område, der er i rivende udvikling – der tikker hele tiden nyheder ind fra hele verden om nye forsk-ningsresultater og vellykkede behandlinger med stamceller fra navlesnoren. Det er derfor naturligt, at der også her i landet er en stor interesse for muligheden,” siger StemCares adm. direktør, Lisbeth Juhl Christensen.

Stamceller fra navlesnoren anvendes allerede i dag til behandling af nogle af de sygdomme, der vejer tungest i sundhedsvæsenet her i den vestlige verden. Det gælder f.eks. hjerte-kar-sygdomme, knog-lelidelser, diabetes, hjernelidelser som autisme, spastisk lammelse og leukæmi hos børn og voksne. Også på Rigshospitalet i Danmark bruges stamceller standardmæssigt til behandling af leukæmi-patienter.

En beskyttelse for hele familien

Hvis man vil sikre sit barns navlesnorsstamceller, kan det kun gøres én gang i livet – nemlig i forbin-delse med barnets fødsel. Og 66 pct. af de danskere, der allerede er forældre, ville ønske, at de hav-de fået opsamlet navlesnorsstamceller fra deres børn i forbindelse med fødslen.

”Hvis det ikke sker i forbindelse med fødslen, er chancen forpasset for altid. Men hvis man får flere børn og vælger at få opsamlet stamceller fra dem, så kan det også komme større søskende til gode, for chancen for et match er større blandt familiemedlemmer. Mange af de par, der vælger at opbe-vare deres børns navlesnorsstamceller, ser beslutningen som en god beskyttelse for hele familien, ” siger Lisbeth Juhl Christensen.

StemCare har i dag mere end 10.000 portioner stamceller på lager. Endnu er ingen af stamcellerne dog blevet anvendt:
”Men det er blot et spørgsmål om tid. Sammenlignet med stamcellebanker i udlandet, er vi en for-holdsvis ung bank. Vi har kun eksisteret i godt 10 år, mens andre har eksisteret i op til 25 år. Dertil kommer, at Danmark halter bagud i forhold til udlandet, når det gælder behandling med navlesnors-stamceller. Rigshospitalet bruger nu helt standardmæssigt stamceller i behandlingen af leukæmi-patienter – og jeg er sikker på, at vi i de kommende år vil opleve, at stamcellebehandling vil blive anvendt i stadig stigende udstrækning, i takt med at de gode resultater fra udlandet ruller ind. Det drejer sig ikke kun om USA og Asien – også europæiske lande som Frankrig er f.eks. meget langt fremme på dette felt,” siger Lisbeth Juhl Christensen.

For yderligere oplysninger kontakt:
Adm. direktør Lisbeth Juhl Christensen, StemCare A/S – tlf. 7025 7121 / mobil 2722 1145