Nyhed fra

5-årig reddes af lillesøsters stamceller

Lillesøster på to redder sin brors liv efter transplantation af stamceller til behandling af alvorlig blodsygdom.

Femårige Haseeb Ahmed fra Yorkshire, Storbritannien, blev født med beta-thalassæmi major. Beta-thalassæmi major er en alvorlig blodsygdom, hvor de røde blodlegemer ikke fungerer normalt, og sygdommen kræver derfor regelmæssige blodtransfusioner for at reducere de problemer med blandt andet manglende vækst og knoglemisdannelser, som den kan medføre.

Efter en transplantation med stamcellerne fra navlesnor og knoglemarv fra Haseebs toårige lillesøster Hannah håber Haseebs forældre og lægerne på Sheffield Children’s Hospital imidlertid på, at Haseeb bliver helbredt.

Eneste mulighed

De eneste to muligheder for at helbrede beta-thalassæmi er transplantation af stamceller fra navlesnor og knoglemarv.

Da Haseebs mor Fozia var gravid med lillesøster Hannah, hørte hun tilfældigt om muligheden for at helbrede beta-tahalassæmi ved hjælp af navlesnorsstamceller, og hun konsulterede derfor professor Ajay Vora, som er pædiatrisk hæmatolog på Sheffield Children’s Hospital, der er pionerer inden for stamcelletransplantationer i Storbritannien.

Professor Vora bekræftede, at transplantation med navlesnorsstamceller var muligt, hvis Hannahs stamceller matchede sin storebrors. I forbindelse med fødslen blev lillesøsters navlesnorsstamceller derfor opsamlet og testet. Og de matchede.

Månedlige transfusioner

Da Fozia ventede Haseeb, viste det sig, at både hun og Haseebs far er raske bærere af thalassæmi, og de vidste dermed på et tidligt tidspunkt, at der var en 25 % risiko for, at deres lille dreng ville være født med sygdommen.

Haseeb skulle desværre vise sig at være blandt de 25 %. Han fik stillet diagnosen beta-thalassæmi major umiddelbart efter fødslen, og familien var derfor nødt til hver fjerde uge at tage turen til Sheffield Children’s Hospital, hvor Haseeb fik de blodtransfusioner, der var nødvendige for at holde sygdommen i ave.

Denne udmattende rutine fortsatte, indtil lillesøster Hannah var to år og gammel nok til at blive underlagt det operative indgreb, der skulle til for at udsuge en del af hendes knoglemarv til supplement af de navlesnorsstamceller, der havde ligget opbevaret siden hun blev født.

Transplantationen med lillesøsters stamceller fandt sted i juni, og Haseeb er siden blevet kontrolleret hver anden uge for at følge fremskridtene og sikre, at hans krop accepterede cellerne. Går det, som lægerne forventer og håber, vil Haseeb blive helbredt og aldrig mere have behov for de månedlige blodtransfusioner.

”Stamcelletransplantation er den eneste mulighed for at helbrede en række sygdomme i barndommen, både god- og ondartede. Det gælder blandt andet nogle former for leukæmi, aplastisk anæmi, thalassæmi, immundefektsyndromer, stofskiftesygdomme og histiocytose. Så der er rigtig god chance for, at Hannahs navlesnors- og knoglemarvsstamceller har ændret Haseebs liv for altid “, fastslår professor Vora.