Nyhed fra

10 millioner kroner til forskning i stamcellers hemmelige liv

Kim Jensen fra Cambridge University har netop modtaget et Lundbeckfond Fellowship på 10 millioner kroner til at undersøge, hvordan stamceller fornyer vores kroppe. Målet er at blive klogere på sygdomme lige fra mavesår til kræft.

Til formålet har Kim Jensen og hans forskergruppe lavet gensplejsede mus, hvor de kan få musenes stamceller til at lyse i fire forskellige farver, når de spiser et bestemt foder. Herefter kan forskerne med et avanceret mikroskop følge skæbnen af den enkelte stamcelle i musens forskellige organer.

Kim Jensen har allerede ad denne og andre veje identificeret et gen, som sørger for at stamcellerne ikke deler sig ukontrolleret og med for høj hastighed, hvilket kan resultere i kræftsygdomme. Og omvendt, hvis stamcellerne deler sig for lidt, kan sår have svært ved at hele og eksempelvis give mavesår.

Det er dog endnu en gåde, hvordan stamcellerne opfører sig i den levende organisme og fornyer vævet i vores organer. Dette ’stamcellernes hemmelige liv’ vil Kim Jensen med støtte fra Lundbeckfondet forsøge at lave om på.

(Den 10. december 2012)

Læs mere på: www.lundbeckfonden.com