Familien Roepstorff,

“Vi ser det som en forsikring”

Familie Roepstorff

“Vi synes ikke vi havde råd til at lade være. Vi ser på opbevaring af vores barns stamceller som en forsikring, der kun kan blive bedre og bedre, fordi vi forventer, at man i fremtiden vil kunne behandle endnu flere sygdomme med navlesnorsstamceller, end man kan i dag” , siger Yvette Roepstorff, der i februar 2011 fødte sit tredje barn. Hun har i forvejen to børn på 14 og 11 år, hvoraf den ene – drengen – er multihandicappet på grund af en kromosomfejl. Dengang de to ældste blev født, var det imidlertid endnu ikke muligt at opbevare navlesnorsstamceller i Danmark.

Yvette forestiller sig ikke, at lægerne allerede i dag vil kunne afhjælpe sønnens handicap med lillebrors stamceller, men betragter det alligevel som en bonus, at søskende med 25% sandsynlighed kan anvende hinandens navlesnorsstamceller. ”Vi er overbeviste om, at de vil kunne gøre gavn på længere sigt. Min mand og jeg er begge omkring 40 år, og når man ser, hvor meget lægevidenskaben har udviklet sig alene i vores relativt korte liv, fx på AIDS-området, tror vi på, at vi med nedfrysningen har købt et ’produkt’ med stort potentiale”, forklarer Yvette.

 

Ikke kun for rige, berømte og kongelige

Det er imidlertid lidt af en tilfældighed, at Yvette overhovedet blev opmærksom på muligheden for opbevaring af navlesnorsstamceller under graviditeten. ”Selvom jeg havde hørt om det, havde jeg aldrig forholdt mig aktivt til emnet, før min søsters veninde tilfældigvis mindede mig om det. Jeg synes, at det er ærgerligt, at man som gravid ikke automatisk får information om muligheden. Det betyder, at tilbuddet i realiteten forbeholdes bestemte samfundslag, og det er ikke retfærdigt. Det er såmænd ikke længe siden, at jeg selv forestillede mig, at nedfrysning af navlesnorsstamceller var forbeholdt de rige, berømte og kongelige.”

Yvette undrer sig over, at de fagpersoner, hun var i kontakt med under graviditeten, aldrig nævnte stamcelleopbevaring med et ord. ”Det er besynderligt. Her har vi en mulighed, der kan få afgørende betydning i ens barns liv, men hverken læge eller jordemoder gør opmærksom på det. I konsultationerne ligger brochurer om alt muligt andet – også fra private virksomheder, men ikke om stamceller. Det er helt ulogisk. Jeg har indtryk af, at de eneste, der sommetider fortæller om muligheden for stamcelleopbevaring, er babymagasiner, som en 3-gangs-fødende ikke gider læse.”

 

Usikkerhed manet i jorden

Da Yvette og hendes mand først havde besluttet sig for at opbevare stamcellerne fra deres yngste søn, opstod usikkerheden: Hvad nu, hvis StemCare ophører med at eksistere?? Kunne der blive slukket for fryseren ved en fejl?? Kunne man risikere misbrug af stamcellerne?? ”Alle disse spørgsmål gik vi naturligvis til StemCare med, og deres svar beroligede os i dén grad. Der er tænkt på det hele. Uanset hvad der sker med StemCare, vil vores stamceller være sikret, sikkerhedssystemer garanterer, at fryseren aldrig svigter, og vi har 100% råderet over de stamceller, vi opbevarer. Det er meget betryggende”, slutter Yvette.