Science

Breaking news – Stort potentiale i behandlingen af coronaramte

Stamceller fra navlesnorsvæv:
Stort potentiale i behandlingen af coronaramte.

University of Miami undersøger mesenkymale stamceller (MSCs) fra navlesnorsvæv til behandling af patienter med svær lungebetændelse i forbindelse med Covid-19 smitte / første tests er meget lovende/ yderligere patientundersøgelser om sikkerhed og effekt af MSCs fra navlesnorsvæv i Covid-19 er i gang på verdensplan.

Mesenkymale stamceller fra navlesnorsvæv har et stort potentiale i behandlingen af corona-patienter. Dette blev bevist af forskere ved University of Miami. Holdet, som er ledet af Dr. Camillo Ricordi, rapporterer om de lovende resultater af den seneste undersøgelse i tidsskriftet “Stem Cells Translational Medicine “1. Gennem behandling med MSCs fra navlesnorsvæv var lægerne i stand til at øge chancen for overlevelse hos alvorligt syge COVID-19-patienter1 betydeligt.

“Disse resultater er meget positive i tilgangen til de terapeutiske anvendelsesmuligheder for MSCs fra navlesnorsvæv, som naturligvis nu stadig skal verificeres i det videre forløb. De viser imidlertid tydeligt den rolle, som denne type stamceller kan spille i moderne medicin,” kommenterer Dr. Wolfgang Knirsch, som er administrerende direktør for stamcellebanken Vita 34.

Høj overlevelsesrate efter stamcelle-terapi

Forskerne i Miami lykkedes med at helbrede den ellers omfattende ødelæggelse af lungevæv, som der kan ses hos alvorligt syge COVID-19-patienter ved hjælp af MSCs fra navlesnorsvæv. I deres undersøgelse havde forskerne behandlet 24 alvorligt syge coronapatienter: 12 patienter fik MSCs fra navlesnorsvæv, 12 patienter fik en placebo-løsning. Resultatet efter en måned: I gruppen af patienter, der fik en placebo-opløsning, døde 7 af de 12 patienter; i gruppen af patienter, der blev behandlet med stamceller, døde kun 1 patient af COVID-19. Derudover blev en signifikant hurtigere restitutionstid påvist hos stamcellebehandlede patienter1.

Studiet skal nu udvides. I den nærmeste fremtid vil den nye stamcellebehandling kunne bruges til et stort antal coronapatienter, der endnu ikke er alvorligt syge. Det skal undersøges, om et alvorligt sygdomsforløb allerede kan forhindres på forhånd.

Forskellige hold af læger verden over undersøger sikkerheden og effektiviteten af den nye behandlingsmetode via kliniske studier. Deres håb er at udvikle en måde at behandle alvorlige sygdomme med stamceller fra navlesnore, som børn ikke længere har brug for efter fødslen. Det er primært de specielle egenskaber, der gør MSCs fra navlesnorsvæv så lovende.

Dr Wolfgang Knirsch (CEO Vita 34 AG)

Forskningsindsats på verdensplan

Undersøgelsen fra University of Miami følger i strømmen fra tidligere undersøgelser. F.eks. opsummerede amerikanske forskere allerede i midten af 2020 sammen med den berømte Harvard Medical School i en videnskabelig artikel2, hvordan MSCs fra navlesnorsvæv er egnede til behandling af COVID-19 lungebetændelser.På baggrund af de hidtidige beviser synes brugen af ​​stamceller at være sikker og effektiv. Især til svære COVID-19 sygdomsforløb er behandling med vævsstamcellerne en hurtig realiserbar mulighed, pointerede de2. I Kina var det allerede muligt sidste år at behandle en alvorlig COVID-19 lungebetændelse hos en patient ved hjælp af MSCs fra navlesnorsvævet3.

Også i Frankrig undersøger læger sikkerheden og effekten af ​​MSCs fra navlesnorsvæv, som en del af en anden undersøgelse4. Til dette formål er alvorligt syge COVID-19 patienter, der er afhængige af respirator-hjælp, tilfældigt tildelt to behandlingsgrupper. Ud over intensiv medicinsk behandling modtager de enten stamcellerne, som en infusion eller en placebo-opløsning. I slutningen af ​​undersøgelsen vil grupperne blive sammenlignet. Lægerne forventer, at der til maj 2021 kan afgives konkrete beviser for stamcellernes effektivitet4.

Dr Wolfgang Knirsch: ” Forskellige hold af læger verden over undersøger sikkerheden og effektiviteten af den nye behandlingsmetode via kliniske studier. Deres håb er at udvikle en måde at behandle alvorlige sygdomme med stamceller fra navlesnore, som børn ikke længere har brug for efter fødslen. Det er primært de specielle egenskaber, der gør MSCs fra navlesnorsvæv så lovende.

Stamcellerne genkender inflammationscentre i menneskekroppe og migrerer specifikt til disse via blodbanen. Der frigiver de forskellige signalmolekyler, der udløser regenereringsprocesser. På denne måde har stamcellerne blandt andet en immunregulerende virkning, hvilket betyder, at de dæmper voldsomme immunreaktioner, som dem, der også forekommer i svære COVID-19 forløb”.

Referencer

Lanzoni G;Linetsky E;Correa D., et al. Umbilical cord mesenchymal stem cells for COVID-19 acute respiratory distress syndrome: A double-blind, phase 1/2a, randomized controlled trial. Stem Cells Transl Med. 2021. doi:10.1002/sctm.20-0472.

2 Atluri S;Manchikanti L;Hirsch J.A. Expanded Umbilical Cord Mesenchymal Stem Cells (UC-MSCs) as a Therapeutic Strategy in Managing Critically Ill COVID-19 Patients: The Case for Compassionate Use. Pain Physician. 2020;23(2):E71-E83.

3 Bing Liang, Junhui Chen, Tao Li, et al. Clinical remission of a critically ill COVID-19 patient treated by human umbilical cord mesenchymal stem cells. http://chinaxiv.org/abs/202002.00084. Updated February 27, 2020.

4 Assistance Publique – Hôpitaux de Paris. NCT04333368: Cell Therapy Using Umbilical Cord-derived Mesenchymal Stromal Cells in SARS-CoV-2-related ARDS. https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04333368. Updated April 22, 2020. Accessed April 22, 2020.